Traian Băsescu și soția au primit cetăţenia moldovenească

Versiune tiparSend by emailPDF version

Traian Băsescu și soția, Maria Băsescu, au primit cetățenia Republicii Moldova. Ceremonia a avut loc la Ambasada Republicii Moldova în România. Ei au depus joi jurământul de credinţă la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, cei doi dobândind şi cetăţenia moldovenească.

„Îi mulțumesc președintelui Timofti, care prin decret mi-a acordat dreptul să devin cetățean al Republicii Moldova. O republică dragă mie ca și țara mea, o republică de care mă simt legat prin cultură, educație, limbă și mai ales prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut în ultimii 10 ani să întreprind acțiuni în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și a parcursului european, a cărei independență România a recunoscut-o prima. Sigur relația bilaterală, dincolo de a fi una de suflet între cetățenii Moldovei și României, a avut urcușuri și coborâșuri, dar îmi aduc aminte cu plăcere de momentele când ne-am putut sprijini unii pe alții”, a declarat Traian Băsescu.

"Am decis să mărim numărul de burse acordate de statul român pentru tinerii moldoveni. Vorbesc mai puțin despre interconectari. Vorbesc mai puțin de gazoductul care duce la Chișinău, vorbesc mai puțin de autostrăzi până la Chișinău. Putem construi totul. Dar o să vorbesc degeaba, pentru că acești români din Moldova au trăit mai bine de 50 de ani cu o propagandă sovietică gravă. Sunt oameni care învățaseră în timpul Uniunii Sovietice, că România le vrea doar răul. Sigur, unii mă judecă poate pe nedrept că nu am trimis în Parlament legea prin care să se vorbească despre tratatul de frontieră. Am convingerea că nici președintele Iohannis nu va trimite acea lege la promulgare. Obligația noastră este să continuăm să susținem creșterea Republicii Moldova. Astăzi o să închei aici și sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenie valabilă de la vest până la Nistru", a spus Băsescu.

"Igor Dodon, candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova, a atacat decretul la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar Curtea a decis că decretul este constituțional", a adăugat Băsescu.

La ieşirea din sediul ambasadei, Traian Băsescu a fost aşteptat de un grup de simpatizanţi şi susţinători.

Traian Băsescu a primit cetăţenia Republicii Moldova prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie. Traian Băsescu a mai spus că este de datoria țării noastre să susțină progresul Republicii Moldova. ”Am convingerea că Republica Moldova are un singur drum - drumul spre vest, spre Uniunea Europeană, de ce nu spre România, dacă cetățenii ei vor dori așa ceva. Este obligația noastră să susținem progresul Republicii Moldova. Sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul român, de la vest până la Nistru. Deocamdată nu pot vota. Jurământul este ultimul document dintr-un dosar, dar rămâne să vedem dacă o să primesc actele până duminică”, a mai spus Traian Băsescu.

Lasă un comentariu