Galați: Fără apă caldă și căldură, Galațiul are nevoie de promovare. De ce, ne explică primarul

Versiune tiparSend by emailPDF version

“Trebuie să înţelegeţi următorul lucru: un oraş este ca un produs. Vrei să-l promovezi! Ce spui despre Galați?”, așa și-a început primarul Ionuț Pucheanu argumentarea deciziei de a aloca 113.000 lei fără TVA (25.000 de euro), din bani publici pentru logo-ul orașului (un “produs” pentru care Primăria Capitalei a alocat doar 50.000 de lei), proiect denumit  "Branding şi identitate vizuală a municipiului".

La întrebarea edilului privind ce s-ar putea spune despre Galați, răspunsul instantaneu pe care l-ar putea da zeci de mii de gălățeni ar fi: “Galațiul este orașul în care te speli cu apa încălzită la lighean și tremuri de frig, iarna, pe lângă caloriferele înghețate”. Alte mii de familii cu copii ar putea răspunde că “Galațiul este orașul situat între trei ape – Siret, Dunăre, Prut dar care nu are un bazin olimpic de înot”, în timp ce alți zeci de mii de gălățeni ar putea răspunde, scurt doar că “Galațiul este locul în care câinii vagabonzi umblă în haite pe străzi”.

Totuși, astfel de răspunsuri sunt catalogate de edil drept răuțăți jurnalistice – cel puțin primul răspuns, așa a fost catalogat de edil care a explicat de ce Galațiul are nevoie de o nouă imagine: “Baia Mare are identitate vizuală, Alba Iulia are identitate vizuală, Clujul, Timişoara, Sibiul, toate au identitate vizuală. Ce înseamnă asta? Că vine un băiat mai deştept decât toţi de prin Primărie, care îţi spune aşa: <<prietene, ca să poţi să contezi şi tu pe piaţă sau cineva să se uite la tine, trebuie să faci aia, aia, aia, sub forma asta>>. Vă întreb aşa: Coca Cola de ce şi-a făcut un brand? De ce şi-a făcut un slogan? Pentru că rămâne în mintea oamenilor! Aşa eşti cunoscut!".

Edilul a explicat și de ce există așa o mare diferență dintre suma alocată de primăria Capitalei pentru logo-ul Bucureștiului (50.000 de lei) și suma pe care Primăria Galați este dispusă să o cheltuie  - 113.000 lei, fără TVA.  

"Primăria Capitalei a căutat doar logo şi nimic mai mult. Noi avem un întreg sistem pe care încercăm să-l implementăm. De la site-ul Primăriei - şi tuturor celor care spun că fac un site cu 5.000 de euro sau chiar mai puţin, eu le spun că nu faci un site sustenabil pentru viitorul a ceea ce înseamnă smart city. Toate lucrurile trebuie armonizate şi gândite într-un tot. Dacă vreţi să facem tot pe bucăţele, nu ajungem nicăieri, stagnăm", a mai spus edilul, încheind: “De ce avem emblemă la Galați? Se putea fără? Se putea!...”.

Un punct de vedere care aproape că jignește memoria colectivă, în condițiile în care stema municipiului Galați a fost legiferată încă din anul de grație 1998, prin Hotărârea de Guvern nr.685, adoptată în baza Legii 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Lasă un comentariu