GALAŢI: Parada inginerilor absolvenți, căutați în străinătate, dar ignorați acasă!

Versiune tiparSend by emailPDF version

După ceremonia de absolvire, desfășurată, astăzi, în Aula Magna a Facultății de Mecanică, cei aproximativ 120 de foști studenți ai Universității „Dunărea de Jos” au pornit, pe jos, pe strada Domnească, în cadrul „paradei absolvenților”. Coloana absolvenților, toți îmbrăcați în robe și cu cape pe cap, a atras atenția trecătorilor, mai ales că parada a fost deschisă de un autoturism conceput și creat de studenții gălățeni. Mașina a fost realizată încă de anul trecut, dar absolvenții de anul acesta au lucrat la modernizarea caroseriei.

Cum să fii angajat încă de pe băncile facultății?

Într-o căldură impardonabilă pentru Universitatea „Dunărea de Jos” – cea care a putut asigura aparate de aer condiționat în majoritatea sălilor din sediul central, de vizavi de Primărie, dar care nu poate (sau nu vrea, nu ne-am lămurit încă!) să instaleze astfel de aparate și în Aula Magna a facultății de Mecanică, cea mai frumoasă sală de festivități de mare capacitate, din toată zona centrală - , cei peste 100 de absolvenți ai facultății de Mecanică au urcat, rând pe rând, pe scenă, primind diploma de absolvire. A fost un eveniment plin de emoție, mai ales pentru părinții care și-au însoțit copiii și care au putut vedea, astfel, cum tinerii sunt pregătiți – cel puțin teoretic – să pășească în viață.

Cel mai mult aplaudați au fost șefii de promoție, tineri isteți și serioși care, în urmă cu patru ani, au mizat pe profesia de inginer și care speră că nu au dat greș. „Eu am fost selectat să lucrez la șantierul naval din Tulcea. Am beneficiat de o bursă din partea lor, în timpul facultății, iar acum mi-am depus CV-ul și am fost selectat. Dacă ar fi să rămân în cadrul companiei, aș putea ajunge în Norvegia, de unde este firma”, spune Savin Timofte, șef de promoție al Facultății inginerie economică industrială. Deși nu se așteaptă la un salariu extraordinar de mare – în jur de 2.000 de lei pe lună – tânărul se consideră norocos că a găsit atât de iute un loc de muncă. Pentru acest lucru și părinții săi, din Vrancea, sunt mulțumiți, mai ales că Savin al lor a știut să se descurce, financiar vorbind, și în timpul facultății – a învățat bine și a avut bursă, iar în ultimul an a beneficiat și de o bursă de 1.500 de euro, din partea companiei care deține Șantierul naval Tulcea, care a investit în el, cu condiția ca un an după absolvire băiatul să lucreze acolo. Și Simona Cătărău a absolvit cu brio Facultatea de Mecanică, profilul inginerie și protecția mediului, fiind șefă de promoție. Fata recunoaște că în domeniul mediului – a îmbunătățirii sistemelor de protejarea mediului din cadrul unităților economice din România – este mult de muncă, dar „dacă mi se va oferi posibilitatea de a lucra în străinătate, cu un salariu atractiv, nu voi ezita”.

Diploma de inginer nu mai garantează și un loc de muncă!

Dincolo de instituirea unui frumos obicei, Parada Absolvenților este, de fapt, o modalitate de promovare a Facultății de Inginerie, un lucru necesar având în vedere că inginerii nu mai sunt la fel de căutați ca în urmă cu 20 de ani. Un indicator al faptului că profesia de inginer nu mai are căutare în România ar putea fi și cele aproximartiv 150 de locuri rămase neocupate la Facultatea de Inginerie, după prima sesiune de înscriere. Un fenomen explicabil, crede Cătălin Fetecău, decanul Facultății de Inginerie: „Din păcate, mai ales în zona noastră, tinerii nu se îndreaptă către facultățile de inginerie, ci spre cele umaniste... Un motiv ar fi situația economică locală, din Sud-Estul României, însă nu se poate spune că meseria de inginer nu mai are căutare. Ea are, în special la București sau Cluj, mai puțin în zona noastră. Totuși, avem companii mari care acordă burse studenților noștri și companii care selectează cei mai buni ingineri încă de pe băncile facultăților, sau în primele două luni după absolvire – vorbim de ArcelorMittal, de Damen și de firma DMT (construcții navale maritime)”. În plus, spune Cătălin Fetecău, revigorarea economică – pe care o așteptăm cu toții în zona Galați-Brăila – ar putea absorbi și mai mulți ingineri decât se întâmplă în prezent. Condiția ar fi ca agenții economici să se plieze pe specificul zonei, „de pildă, s-ar preta foarte bine înființarea unei fabrici pentru unelte și echipamente agricole, având în vedere că în Insula Mare a Brăilei se face agricultură intensivă, iar noi avem specialiști buni”, a mai spus Cătălin Fetecău.

Lasă un comentariu