Galaţi: Minune în prag de Paşti: Gălăţenii primesc apă caldă la robinet!

Versiune tiparSend by emailPDF version

În sâmbăta Floriilor, anul de graţie 2017, gălăţenii din cartierul Aurel Vlaicu pot mulţumi Cerului pentru o minune de Paşti - de astăzi, primesc apă caldă la robinete, serviciu pentru care majoritatea clienţilor sunt la zi cu plăţile la întreţinere, deşi nu au mai făcut duş de pe 1 aprilie - o sinistră glumă a administraţiei locale pe seama contribuabililor. Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă, SC Calorgal anunţă, astăzi, ca pe o mare victorie următoarele: "La ora 11.00 a fost pornit primul punct termic, SC 17, care deservește 105 de scări de bloc din cartierul Aurel Vlaicu. În orele următoare vor fi pornite și alte puncte termice. Operațiunea este posibilă întrucât parametrii agentului termic furnizat de CET Galați sunt, în sfârșit, în creștere (la ora 10.00 erau: debit: 940 mc/h, temperatură tur: 63 grade Celsius, cu 95 mc/h în plus și 2 grade Celsius temperatură tur în plus față de citirea precedentă, efectuată la ora 06.00). Ca urmare, ne așteptăm ca în curând să fie îndeplinite condițiile pentru deschiderea tuturor punctelor termice operaționale, cu condiția ca evoluția parametrilor asigurați de furnizor să rămână în continuare pe trend pozitiv. Vom reveni cu o comunicare publică în momentul respectiv. Mulțumim consumatorilor pentru înțelegere și partenerilor pentru operativitatea cu care au depășit dificultățile tehnice cu care s-au confruntat".

Trecând (cu greu) peste ironiile Calorgal gen "mulțumim consumatorilor pentru înțelegere" sau "mulţumim...partenerilor pentru operativitatea cu care au depășit dificultățile tehnice cu care s-au confruntat", trebuie să ne oprim puţin asupra întrebării de bază: cum am ajuns aici? Primăria, Calorgal şi CET dau vina pe diverse - pe vreme, pe vremuri, pe datoriile istorice, pe numărul redus de clienţi, pe apropiata debranşare-reorganizare-regândire a sistemului de termoficare etc - însă realitatea este că gălăţenii au ajuns să se roage la Cel de Sus să primească apă caldă măcar în Săptămâna Mare, pentru că autorităţile locale - toate cele enumerate mai sus - au fost incapabile să semneze, din timp, contractul de producere a agentului termic pe bază de abur industrial de la combinat, în locul combustibilului folosit toată iarna pentru agentul termic - gaze naturale şi păcură.

Spunem asta, pentru că la doar o zi distanţă de fatidica zi de 1 aprilie când s-a oprit apa caldă, primarul Ionuţ Pucheanu habar nu avea (sau dacă avea, a mimat foarte bine neştiinţa) că SC Calorgal nu e pregătită să semneze respectivul contract, declarând public faptul că gălăţenii vor avea cu siguranţă apă caldă în luna aprilie, probabil/posibil şi în mai, dar nu mai mult de-atât! Din păcate însă, Calorgal a semnat abia pe 4 aprilie contractul aferent lunii aprilie, de parcă directorul de acolo habar nu a avut, prin luna martie, când şi-a încasat avansul şi lichidarea, că urmează luna aprilie, când trebuie să distribuie, în continuare, apă caldă gălăţenilor, dar pe sistemul cu abuz industrial, drept combustibil - schimbare care presupunea ceva pregătiri făcute din timp, pentru a nu exista sincope în duşurile gălăţenilor. Revenind la ziua de 1 aprilie, când furnizarea apei calde menajere a fost oprită în întreg municipiul Galaţi, trebuie spus că decizia care a afectat zeci de mii de familii (circa 12.000, conform estimărilor oficiale) nu a fost considerată de Calorgal suficient de importantă pentru a o anunţa, public, de pildă, pe site-ul societăţii - care, apropos, la secţiunea "comunicate- informare publică", deţine o informare valabilă ... pentru anul 2016. O dovadă de respect faţă de clienţi, care poate fi regăsită şi din partea Electrocentrale, care pe site-ul propriu, la secţiunea "comunicate de presă", deţine informări valabile tot pentru 2016.

Revenind la cine este responsabil pentru că zeci de mii de gălăţeni nu au primit, de la începutul lunii şi până acum, apă caldă, mai trebuie spus că atenţia nu trebuie concentrată exclusiv pe Calorgal. Deoarece, chiar şi cu o conducere incompetentă şi lipsită de respect faţă de clienţi, precum cea actuală, Galaţiul nu este condus de Calorgal şi nici de CET, ci de Primăria municipiului Galaţi. Care, timp de 9 zile, ar fi putut măcar să prezinte public motivele pentru care gălăţenii nu pot face duş, dar care a preferat, în schimb, să se concentreze pe lucruri mult mai “importante” pentru gălăţeni, precum Campionatul Mondial de Hochei sau proiectele de reabilitare a Plajei Dunărea.

1 Comentarii

noname (neverificat)
+1
-37
-1
foarte bine macar acum sa primeasca ca pe urma nu se stie cand mai dau astia apa calda poate o i-au si pe aia rece intre timp

Lasă un comentariu