Galaţi: Marius Stan s-a plâns cum tunelul său a fost “săpat”, la Bucureşti, de brăileni şi parlamentarii gălăţeni

Versiune tiparSend by emailPDF version

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a convocat, luni, o conferinţă de presă, fără să anunţe, dinainte, subiectul acesteia. Cum ne aflăm la jumătatea lunii (moment în care, în ultimele trei luni, CET a închis robinetul căldurii, cerând bani de la Primărie), am crezut că subiectul se va referi la o problemă importantă pentru gălăţeni, precum termoficarea. Evident, conferinţa de presă ar fi putut trata şi alte probleme presante pentru gălăţeni, ca de pildă: cum a rezolvat, după doi ani şi jumătate de mandat, primarul Marius Stan, problema haitelor de câini comunitari de pe străzi, situaţia străzilor, veşnic în lucru, sau câte locuinţe sociale a construit de când a fost ales în fruntea Galaţiului. Din păcate, nici unul din aceste subiecte nu a fost mai important decât cel pentru care Marius Stan a organizat conferinţa de presă – tunelul pe sub Dunăre.

...La fluviul Dunărea am şezut şi-am plâns…

Pe scurt, primarul a organizat o conferinţă de presă în care să se plângă de parlamentarii cei răi care nu l-au lăsat să promoveze proiectul de subtraversare a Dunării, susţinând, în schimb, proiectul construcţiei podului de peste fluviu, de la Brăila, proiect care a şi ajuns în masterplanul pe transporturi al României. În condiţiile în care în masterplanul României pe transport a fost inclus un proiect concurent tunelului (construcţia podului de peste Dunăre, de la Brăila), subtraversarea fluviului devine un proiect inatractiv pentru investitorii privaţi, iar alocarea, din bani publici, a 5,6 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate ar putea fi penală în condiţiile în care acest studiu nu va avea o finalitate, a mai spus Marius Stan, anunţând că cel mai probabil va retrage intenţia de construcţie a tunelului. Pentru cine a uitat, reamintim că, anul trecut, Consiliul Local Galaţi a alocat 10 milioane de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, studiu tehnic şi realizarea unui proiect de construcţie al tunelului pe sub Dunăre. Recent, pe SEAP a fost postat anunţul pentru realizarea studiului de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre, pentru care municipalitatea este dispusă să aloce 5,6 milioane de euro de la bugetul local. Potrivit lui Stan, firma care câştiga licitaţia pentru acest studiu ar fi urmat să încaseze 40% din valoare, după predarea studiului de fezabilitate şi restul de 60%, după ce aducea şi un investitor privat interesat să construiască, pe banii proprii, tunelul. Un tunel care nu se va mai face, pentru că Guvernul a inclus în masterplan podul de peste Dunăre, de la Brăila, proiect ce se va realiza cu fonduri europene.

Tunelul din Noul Galaţi – o realitate paralelă

Timp de 60 de minute, primarul Marius Stan a vorbit, în conferinţă de presă, despre acest eşec personal, pe care l-a catalogat ca fiind “rezultatul unei înfrângeri politice”, din declaraţiile sale rezultând că edilul trăieşte într-o realitate personală, diferită de a noastră, concluzie ce se desprinde din cel puţin două enunţuri care aparţin edilului şi anume: 1 - primarul Marius Stan susţine că gălăţenii au fost dintotdeauna convinşi de utilitatea construcţiei tunelului pe sub Dunăre (nu că ar fi organizat vreodată vreo consultare publică pe această temă!) şi  2 - edilul spune că toţi politicienii, în special parlamentarii, au fost, la început, pentru construcţia tunelului (nu că ar fi organizat vreo dezbatere, publică, cu parlamentarii, pe această temă!), după care s-au întors şi l-au “lucrat” pe Stan.

Revenind, din “stratosfera Noului Galaţi”, pe pământ, putem spune că vestea bună ar fi că administraţia locală a municipiului Galaţi este la un pas de a nu mai cheltui 5,6 milioane de euro pe un studiu de fezabilitate privind construcţia tunelului pe sub Dunăre. Vestea proastă este că această sumă de bani nu va fi direcţionată nici către găsirea unei soluţii pentru salvarea sistemului de termoficare a oraşului şi nici pentru construcţia de locuinţe sociale, pentru care Primăria continuă să spere că va contracta un împrumut bancar (deşi legislaţia în domeniu s-a modificat, făcând aproape imposibil realizarea împrumutului). Cel puţin, aşa susţine acum primarul Marius Stan.

Mai există încă o veste, însă nu ne-am lămurit dacă este bună sau rea: edilul susţine că vicepremierul Gabriel Oprea l-a susţinut în promovarea proiectului privind tunelul pe sub Dunăre. Totuşi, acest proiect nu se regăseşte în masterplanul de transporturi. De unde putem trage fie concluzia că Gabriel Oprea nu are niciun cuvând de spus la Guvern, fie că vicepremierul l-a minţit pe Stan când i-a promis că îi va susţine proiectul de subtraversare a Dunării!

Ce trebuia să alegem: podul brăilenilor, pe bani europeni şi fără taxă, sau tunelul, pe bani privaţi, cu taxă? Tunelul, evident!

Pentru a convinge opinia publică de utilitatea subtraversării Dunării, primarul Marius Stan a comparat cele două proiecte: pe de o parte, podul, care s-ar construi prin 2030 (după cum i-ar fi spus premierul Victor Ponta lui Marius Stan), ar costa 800 de milioane de lei fără TVA şi s-ar realiza cu bani de la bugetul naţional (cofinanţarea de 20%) şi de cealaltă parte tunelul, care, susţine Marius Stan, s-ar construi în doar doi ani şi jumătate, ar costa 200 de milioane de euro (900 de milioane de lei), exclusiv cu bani privaţi, de la un investitor. Paranteză - ceea ce a uitat edilul să precizeze este că acel investitor urmează să fie găsit de firma care va realiza studiul de fezabilitate pentru care Primăria municipiului Galaţi era dispusă să plătească 5,6 milioane de euro din bani publici! Dar să închidem paranteza şi să vedem ce spune Marius Stan despre cele două proiecte: “Vor să ne convingă cei de la CNADR, mai exact domnul director general Narcis Neaga, că acest proiect – conform datelor prezentate de el – costă, pentru un pod cu patru benzi -  800 de milioane de lei fără TVA şi pentru un pod cu două  benzi 546 de milioane de lei. Ei, când or face ei un pod cu banii ăştia, să spuneţi că sunt cel mai idot şi mai cretin primar şi plec în lumea largă! E foarte uşor să arunci cu cifre şi să dinamitezi un proiect viabil (…). Conform formulei financiare de finanţare a proiectelor din masterplan e următoarea – 25% bani europeni, 20% bani de la Guvern şi 55% bani de la BERD sau BEI, încă nu ştiu sigur…(...) Deci, vorbim de un proiect pe bani europeni care înseamnă 20% finanţare de la Guvern, deci o presiunie pe banii naţionali... în timp ce la tunel, vorbim de o investiţie privată, deci nicio presiune pe bani naţionali! (...) Ce să mai spui că aşa zisul masterplan pe infrastructură, ca preţ total înseamnă de 7 ori bugetul pe care UE ni l-a rezervat pentru infastructură. În plus, în exerciţiul financiar anterior, 2008-2013, România a absorbit pe infrastructură doar 37%... Vă imaginaţi cât de multe proiecte sunt şi cât de puţini bani! Aşa că proiectele din masterplan se vor şterge cu radiera şi podul de la Brăila,  la fel, şi prin 2030 o să mai vorbim despre el, pe la alegeri. Iar un proiect ca al nostru, fezabil, pe care l-am putea realiza în doi ani şi jumătate, este dat deoparte. De ce?  (…) La ultima vizită, la domnul premier, acum două săptămâni de zile, textual mi-a zis «să fim serioşi, pod la Brăila se va face prin 2030»,  sunt vorbele premierului, mi le asum... Ei, când asculţi ce spune premierul şi apoi vineri [13 martie], la întâlnirea de la ministerul Transporturilor, afli că anul ăsta începem proiectul podului de peste Dunăre, te gândeşti - care minte? Deşi ai fi tentat să spui că premierul, că a mai făcut-o! dar nu pot să cred…”, a declarat primarul Marius Stan.

În concluzie, edilul a anunţat că, în condiţiile actuale – în care, la Brăila, se va construi podul – nici un investitor serios nu va da bani pentru construcţia unui tunel pe sub Dunăre, la Galaţi: “Sunt două poiecte concurente. Dacă podul se realizează cu bani europeni, trecerea pe pod va fi gratuită. În schimb, la tunel, într-o concesiune de lucrări, investitorul va vrea să-şi recupereze investiţia din ce?, din taxa de traversare. Ei, între două proiecte, unul fără taxă şi unul cu taxă, toţi îl vor prefera în mod evident pe cel gratuit. Este mai mult decât evident că acest proiect al nostru este lovit în moalele capului şi desfiinţat complet. (…) Dacă noi continuăm să lăsăm proiectul pe SEAP şi ajungem la adjudecare şi încredinţarea sa, deja intrăm într-un lucru care poate avea conotaţii penale, căci ca să investeşti într-un proiect – în paralel cu podul pe peste Dunăre, care se face cu bani europeni... – tu, aici, nu mai ai nicio justificare să cheltui banul public. Se poate tranforma în penal, căci rămâi cu un studiu de fezabilitate,  plătit din bani publici, dar care nu are finalitate... În situaţia asta suntem noi puşi acuma”.  Acest lucru înseamnă că există şanse mari ca suma de 5,6 milioane de euro (suma pe care municipalitatea gălăţeană era dispusă să o plătească firmei interesate de realizarea studiului de fezabilitate al tunelului) să nu mai fie cheltuită deloc.

Ichim, “tovarăşu’” Chebac şi Toader s-au făcut luntre şi punte să nu subtraverseze Stan Dunărea!

“Este o înfrângere politică. Noi, la momentul în care am prezentat proiectul, l-am prezentat fostului ministru, Şova, care, însă, se pare că a rămas în sertar… De ce n-am reuşit? În toate discuţiile pe care le-am avut [cu parlamentarii gălăţeni], toată lumea a fost de acord să ne susţină...La nivel politic, în plenul Parlamentului, nu a vorbit unul o dată despre tunel! Şi atunci, despre ce vorbim? Bucuria lor este că i-au tras-o lui Stan, dar nu vor să înţeleagă că pierdem cu toţii. Este încă o dovadă cât de mult le pasă de Galaţi”, s-a plâns, Marius Stan, referindu-se la parlamentarii gălăţeni pe care i-a şi nominalizat: senatorul Paul Ichim (PNL) şi deputaţii Eugen Chebac (UNPR) şi Mircea Toader (PNL), “oameni care, în loc să se bată pentru proiectele lor, mai mult, le compromit pe cele care dau să iasă… După ce că 25 de ani nu au făcut nimic, nici un proiect de infrastructură  serioasă la Galaţi, acum, când a apărut unul fezabil, vin cozi de topor care militează pentru masterplanul cu podul de la Brăila. De exemplu, scrisoarea domnului Ichim, cu masterplanul şi podul de la Brăila, tovarăşu’ Chebac, care a dat declaraţia că e de acord cu Ichim…  mai e şi domnul deputat Toader, vicepreşedinte la comisia de Transporturi, avea cea  mai puternică poziţie pentru a se bate pentru acest proiect, că doar nu e proiectul lui Stan…”.

După ce a trecut din barca USL (de la PNL, de fapt) în cea a UNPR, primarul Marius Stan spune acum că a fost trădat de politică, nu însă şi de “prietenul” său Gabriel Oprea, despre care spune că i-a susţinut proiectul la Bucureşti. Cu ce finalitate, se vede! “Pe atunci eram într-un USL puternic, mare şi frumos, iar toate proiectele treceau cu susţinere majoritară… între timp s-au făcut permutări, că aşa este politica noastră, frumoasă…, dar când vine vorba de interesele oraşului, nu au ce căuta interesele politice! Cât s-a rupt USL, era clar că vor fi nişte urmări… Gabriel Oprea m-a susţinut total, dar din păcate este vorba de un minister cu activitatea lui, eu sunt supărat pe fostul ministru al Transporturilor”.

Acest text este un pamflet şi trebuie servit ca atare.

1 Comentarii

Galatean mandru (neverificat)
+1
-16
-1
Deci autorul articolului crede ca e bine ca brailenii sa primeasca ajutor d ela guvern, iar Galatiul sa fie lasat de izbeliste. Bun asa, macar stim si noi cum sta presa prin Galati. De ce nu stati la Braila daca tot va e asa de draga?

Lasă un comentariu