Galaţi: De ziua Greciei, invitaţie la Muzeul de Istorie

Versiune tiparSend by emailPDF version

Deputatul Dragoş Zisopol s-a aflat, luni, 23 martie, la Casa Cuza din Galaţi, la invitaţia filialei Galaţi a Comunităţii Elene, pentru a participa la vernisajul expoziţiei „25 MARTIE – ZIUA NAŢIONALĂ A GRECIEI”. Potrivit muzeografului Delia Pohrib, cea care a lucrat la organizarea expoziţiei, aceasta cuprinde peste 40 de imagini ce reflectă viaţa comunităţii greceşti din România, dar şi evenimentele istorice de la 1821. Totodată, expoziţia cuprinde şi litografii editate în anul 1895, reunite în lucrarea de iconografie istorică greacă retrospectivă privind revoluţia din 1821: «ELLINIDI NEOLAIA(...)/TINERIMEA ELINĂ(...)» de Periclis M. Pestemaltzioglou, precum şi o serie de arme albe şi de foc din colecţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, specifice epocii: pistoale, iatagane, hangere etc.

La propunerea parlamentarului Dragoş Zisopol, expoziţia va deveni itinerantă, astfel încât să poată fi admirată de grecii din cele 20 de comunităţi din ţară. Potrivit lui Dragoş Zisopol, la nivel naţional, în comunităţile elene din ţară, există peste 11.000  de membri titulari şi alţi 8.000 membri filoeleni. La Galaţi, Comunitatea Elenă numără 450 de membri. La vernisajul expoziţiei, Dragoş Zisopol, deputat în Parlamentul Român din partea Uniunii Elene din România şi, totodată, preşedinte al uniunii, a vorbit despre semnificaţia Zilei Naţionale a Greciei, în contextul relaţiilor istorice de prietenie dintre poporul grec şi cel român.

Ulterior, ansamblul de dansuri tradiţionale greceşti Olympos, al Comunităţii Elene din Galaţi, a susţinut un scurt moment artistic.

Lasă un comentariu