Galaţi: De supărare că nu i-a mai făcut petrecere, Sf. Patrick i-a sabotat tunelul lui Marius Stan!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Iniţial, Sfântul Patrick habar nu avea de existenţa Galaţiului, căci în Galaţi nu trăieşte niciun grup reprezentantiv de cetăţeni irlandezi (conform datelor statistice). Asta, până când Galaţiul s-a transformat din “oraşul teilor” (nu în ”oraşul teilor tăiaţi”, terminaţi cu răutăcismele!, ci) în “Noul Galaţi”. Iar în Noul Galaţi, Sf. Patrick a fost sărbătorit. În martie 2013, printr-un spectacol de muzică şi dans irlandeze, la Teatrul Muzical N. Leonard, spectacol cu intrare gratuită pentru public şi organizat de Primăria municipiului Galaţi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN), Teatrul Muzical şi Fundaţia Primăriei Galaţi, „Andreiana Juventus”. După succesul din 2013, când gălăţenii s-au călcat în picioare pe ritmuri irlandeze, pentru a prinde un loc în sala Muzicalului (chestie care se întâmplă la orice fel de spectacol, dacă intrarea este gratuită), Primăria s-a gândit să facă petrecerea şi mai mare. Aşa că Sf. Patrick a fost sărbătorit, în 2014, printr-un spectacol desfăşurat la Sala Sporturilor. Şi, pentru ca gurile rele să nu mai vorbească aiurea că petrecerea pe bani publici (potrivit presei, suma cheltuită cu această ocazie a fost de 10.000 de euro) nu are nici măcar un spectator irlandez, de această dată, în sală s-a aflat prim-secretarul Ambasadei Irlandei la Bucureşti, David Costello, venit la invitaţia Primăriei Galaţi. Demn de remarcat ar mai fi şi faptul că, la spectacol, un recital de muzică arhaică irlandeză a fost interpretat de trupa Bordó Sárkány din Ungaria, dovadă că irlandezii sunt greu de găsit şi de adus la Galaţi, de Sf. Patrick, fie chiar şi pe bani!

Tradiţia sărbătoririi Sf. Patrick, o speranţă pentru gălăţenii din Turkmenistan

După doi ani de sărbătorire a Sfântului Patrick, puteam spune că era o tradiţie a Noului Galaţi să marcheze, prin festivităţi, Ziua Irlandei. Asta, spre bucuria şi altor naţionalităţi conlocuitoare din judeţ, cărora li s-a demonstrat, astfel, că Primăria Galaţi sărbătoreşte şi alţi cetăţeni, nu doar pe cei români, chiar dacă ei nici măcar nu există cu adevărat, în actele oficiale. Căci, potrivit recensământului populaţiei judeţului Galaţi, din 2011, la nivel judeţean, nu există nici măcar un singur cetăţean care să fi declarat că este irlandez şi că trăieşte aici. Potrivit datelor statistice ale recensământului judeţului Galaţi, din cei 751 de cetăţeni străini, 460 sunt moldoveni, 20 – ucraineni, 16 – din Siria, 15 – Franţa, 12 – Turkmenistan, 10 Germania  şi 103 – alte ţări. Cei mai fericiţi de această situaţie au fost cetăţenii germani şi turkmeni care, deşi foarte puţini la număr, ar fi putut cere Primăriei Galaţi să le organizeze şi lor, pe bani publici, sărbătorirea zilelor naţionale, având în vedere că Sf. Patrick a fost sărbătorit, doi ani la rând, pe bani publici, de Primăria Galaţi, chiar dacă în scriptele statistice cetăţenii din Irlanda care ar trăi în Galaţi nu figurează niciunde.

Anul acesta, Sf. Patrick se sărbătoreşte la mişto, în hârtiile Consiliului Local

Şi totuşi, în acest an, Sf. Patrick nu se mai sărbătoreşte la Galaţi. Atât Primăria, cât şi conducerea Teatrului Muzical au confirmat că în acest an nu s-a alocat nici un leu pentru sărbătorirea Sf. Patrick. De ce, nu am reuşit să aflăm (deşi gurile rele spun că ar fi o legătură între lipsa petrecerii şi supărarea manifestată, în ultimi doi ani, de arhiepiscopul Casian, cu privire la sărbătorirea unui sfânt catolic). Totuşi, misterul merge mai departe. Asta, pentru că aleşii locali au aprobat în şedinţa de CL din 13.02.2015, prin HCL 48, “planul acţiunilor culturale, sociale, sportive şi civice pentru anul în curs” (foto2). O listă cu toate acţiunile şi petrecerile pe care Primăria le-ar bugeta în acest an. În listă există notată şi sărbătoarea Sf. Patrick, însă chiar şi după modul în care este menţionată, se poate vedea că totul este trecut la mişto. Astfel, în timp ce alte sărbători au, ca puncte de reper, ziua şi luna în care vor avea loc, dar şi locul sau instituţia care se va ocupa de eveniment, la Sf. Patrick scrie doar: “martie – Sf. Patrick – seară de dans irlandeză” (sic!). Adică seara va fi irlandeză, dansul, cine ştie?, poate din Turkmenistan... Dincolo de aspecte de gramatică sau logică, rămâne în ceaţă suma de bani alocată de la bugetul local pentru toate manifestările notate în acea listă, în condiţiile în care anumite manifestări – precum seara de Sf Patrick – rămân doar pe hârtie…

Singura explicaţie pentru care, totuşi, apare menţionat Sf. Patrick pe lista CL Galaţi, ar putea fi aceea că în Galaţi există, totuşi, invitaţii pentru un spectacol interpretat de “National Dance Company of Ireland”, spectacol care va avea loc, însă, pe, 24 aprilie …. La Casa de Cultură Constanţa (foto3)!

În loc de găleata cu galbeni de la capătul curcubeului, Sf. Patrick i-a lăsat lui Stan masterplanul pe transporturi de la capătul tunelului!

Acuma, nu-i rău că Primăria a decis să nu mai toace bani publici pe un spectacol dedicat unei naţionalităţi care nu prea există pe meleagurile noastre. Problema este alta: cum va justifica acest lucru, municipalitatea, faţă de cei 41 de gălăţeni (26 femei şi 15 bărbaţi) care, potrivit datelor statistice, sunt plecaţi temporar în Irlanda, dar care, având în vedere petrecerile din 2013 şi 2014, au decis, ca acum să sărbătorească Sf. Patrick la Galaţi? Cine le va da oamenilor banii înapoi pe bilete de avion, căci gălăţenii care lucrează în Irlanda şi-au luat special vacanţă pentru a fi prezenţi la sărbătorirea Sf. Patrick la ei, în oraş?!

Iar aceasta este doar una din problemele pe care trebuie să le rezolve primăria. Cea de-a doua este mult mai delicată, căci vorbim despre mânia Sfântului Patrick. Un sfânt supărat că nu mai este cinstit cum se cuvine, motiv pentru care Primăria municipiului Galaţi ar putea intra într-o perioadă de mari ghinioane, căci, potrivit legendelor cu spiriduşi verzi cu trifoi la joben, găleţile cu galbeni lăsate la capătul curcubeelor pot fi iute transformate în cele mai rele coşmaruri. Iar perioada de ghinioane a început – când altfel? -  dacă nu vineri, 13 martie, când primarul Marius Stan a aflat, la Bucureşti, că Guvernul a preferat să includă podul de peste Dunăre în masterplanul de transporturi, în locul tunelului pe sub Dunăre. Este drept, un astfel de ghinion nu face decât să continue seria nefericiţilor ani pe care îi traversează cetăţenii Noului Galaţi, un oraş în care noua administraţie în frunte cu primarul nu sunt în stare să rezolve probleme banale precum montarea unor biete staţii de autobuz, sau strângerea haitelor de câini de pe străzi.

Pe de altă parte, mânia Sfântului Patrick ar putea continua să se manifeste, căci primarul Marius Stan mai are încă un an şi jumătate de mandat, timp suficient pentru ca sfântul ofensat de lipsa petrecerilor date în cinstea sa să-l facă pe Stan să joace mai ceva ca Michael Flatley după cum i-o cânta majoritatea politică din CL…

Acest text este un pamflet şi trebuie servit ca atare.

Lasă un comentariu