Galaţi: Coadă la plata taxelor şi impozitelor

Versiune tiparSend by emailPDF version

Zeci de gălăţeni, mulţi pensionari, au stat la coadă, afară, în faţa sediului Direcţiei de Taxe şi Impozite locale, timp de mai bine de două ore, pentru a fi primii la plata impozitelor datorate bugetului local. Astăzi a fost prima zi de încasare a taxelor şi impozitelor locale în municipiul Galaţi, după ce, săptămâna trecută, nu a fost program cu public, Primăria explicând că se fac modificări în softurile computerelor conform noilor prevederi ale Codului Fiscal. Explicaţia nu a fost, însă, crezută de toţi: "Eu nu cred că era vorba de computere, astea-s prostii! Spuneau că e la fel peste tot în ţară şi la televizor dădea că la Cluj s-a încasat de săptămâna trecută. De ce acolo puteau şi la noi nu? Mie mi-au spus gardienii ăştia că nu lucrează săptămâna trecută, că vine Sf Ion, să sărbătorească şi ei ca toată lumea... Eu cred doar că nu le-a venit să vină la muncă... cu cât le dai mai mult la salariu, cu atât vin mai târziu", a spus unul din cei aflaţi la rând, Dragu Băsescu, "serios, aşa mă cheamă, nu ştiţi? pe lumea asta, noi cei din familia asta, ori primim miliarde ori plătim de ne rupem..."

Pe de altă parte, când au intrat în sediul Direcţiei de Fiscalitate, gălăţenii au fost din nou dezamăgiţi, pentru că au fost nevoiţi să stea din nou la coadă. Şi asta, pentru că din 7 ghişee, câte există, doar 3 erau deschise publicului. Situaţie justificată de Elena Lovin, directoarea Direcţiei de Fiscalitate, prin faptul că nu există personal suficient: "avem un angajat în concediu de creşterea copilului, doi angajaţi în cocedii medicale pentru nişte probleme medicale grave... nu avem personal suficient, pentru că în afară de programul cu publicul, angajaţii mai stau şi după aceea şi nu poţi, cu angajaţii pe care îi avem, să asiguri tot programul. De aceea le recomandăm gălăţenilor să plătească şi online, este o modalitate comodă", spune Elena Lovin. Gălăţenii pot plăti online, pe platforma ghiseul.ro, utilizând id-ul şi parola alocate. Contribuabilii pot intra în posesia id-ului şi parolei şi prin intermediul poştei electronice, trimiţând la adresa de email fiscalitate@primaria.galati.ro o cerere şi copia după actul de identitate al titularului de rol fiscal, scanate şi ataşate.

Persoanele fizice şi juridice care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale către bugetul local până pe 31 martie 2016, beneficiază de o reducere de 10%. Faţă de anul trecut, taxele şi impozitele locale pe clădiri, teren sau auto, dar şi taxa de habitat şi cea de ecarisaj nu s-au modificat, însă apar creşteri în cazul locuinţelor în care se desfăşoară activităţi economice. Ghişeele deschise la sediul central al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale funcţionează după următorul program - luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8.30 şi 16.30, şi miercuri, între orele 8.30 şi 18.30. Celelalte puncte de colectare a taxelor şi impozitelor locale, din cartierele Micro 18 şi Micro 39, precum şi cel destinat persoanelor juridice, situat pe strada Basarabiei, au program cu publicul de luni până joi, între orele 8.30 şi 15.30, şi vineri între orele 8.30 şi 12.30.

Lasă un comentariu