Galaţi: Campanie anti-etnobotanice. Creştere alarmantă a consumatorilor de droguri!

Versiune tiparSend by emailPDF version

În cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, joi, 1 octombrie, de la ora 14.00, poliţiştii gălăţeni au împărţit studenţilor din campusul universitar “Al. Ioan Cuza”, din Galaţi, fluturaşi conţinând informaţii despre riscurile la care se supun consumatorii de droguri. Acţiunea s-a desfăşurat în parteneriat cu asociaţia "Tinerii şi Viitorul". "Ne bucurăm să vedem că tinerii sunt receptivi, interesaţi de informaţii privind combaterea consumului de droguri, ne întreabă despre metodele de a se proteja de infracţiuni precum traficul de substanţe psihoatice, care sunt consecinţele consumului de droguri, sau cum se pot păzi să nu devină chiar ei victime ale consumului de droguri", a spus comisarul şef Adrian Dura, reprezentant al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IJP Galaţi. Dacă cineva cunoaşte o persoană care consumă droguri, sfatul poliţistului este simplu: "În primul rând trebuie să-l sprijine, nu să-l izoleze, pentru că singură acea persoană nu va putea ieşi din acest cerc vicios, va avea nevoie de sprijinul familiei, şcolii, a tuturor".  "Am fi mincinoşi să spunem că nu ştim despre studenţi care consumă etnobotanice... sunt cazuri şi de multe ori studenţii chiar ajung la spital din această cauză. Eu cred că oamenii legii ar trebui să se implice mai mult în astfel de acţiuni preventive nu doar aşa, ocazional, cum se întâmălă acum", a spus şi Ionuţ Dumitraşcu preşedintele Ligii Studenţilor din Galaţi. 

Tot mai mulţi consumatori tineri! 

Combaterea fenomenului de comercializare şi consum de droguri şi substanţe psihoactive este o preocupare permanentă a autorităţilor locale, în condiţiile în care, la Galaţi, numărul consumatorilor de droguri care au ajuns la spital, este în creştere semnificativă faţă de anul trecut. Astfel, potrivit datelor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi, în primele opt luni ale acestui an au ajuns la spitalele din judeţul Galaţi, nu mai puţin de 306 persoane, cărora li s-a făcut rău după ce au consumat droguri sau substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), cunoscute generic sub numele de etnobotanice, în timp ce în 2014, numărul acestora a fost de doar 107 (conform unei situaţii prezentate de CPECA la începutul acestui an). Astfel, dacă în 2014, în medie, lunar, la spitalele gălăţene ajungeau 12-14 persoane care consumaseră droguri, în ianuarie 2015 numărul acestora a fost de 83, din care 17 minori şi 66 adulţi. După ce situaţia a fost semnalată public, iar din ordinul prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, s-a constituit o echipă mixtă menită să combată consumul de droguri, numărul pacienţilor a scăzut, respectiv, în februarie numărul acestora a fost de 42, în martie – 29, aprilie – 23, mai – 36, iunie – 31, iulie – 32 şi în august – 32. Potrivit sursei citate, pacienţii au vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani, dar sunt şi minori, cel mai tânăr având vârsta de 13 ani. Din totalul consumatorilor înregistraţi, 40% folosesc SNPP, iar 60%, alte droguri, cele mai folosite fiind: marijuana, cannabis, cocaina şi haşişul. Cum ajung în special minorii în posesia etnobotanicelor? După avalanşa de "magazine de vise" - care au cunoscut o adevărată înflorire în Galaţi, în perioada 2011-2013 - legislaţia a avut ca efect închiderea acestora, motiv pentru care comerţul cu aceste substanţe s-a mutat pe internet şi direct pe stradă. "În general, substanţele se achizionează direct de pe stradă. Sigur, ele pot fi achiziţionate şi de pe internet, dar cel mai adesea ele sunt vândute pe stradă. Dealerii abordează potenţialii consumatori şi le oferă gratuit, prima oară, astfel de substane, după care consumatorii le cumpără", a spus Angela Ene. Aceasta a adăugat că "legislaţia nu ne ajută foarte mult, pentru că mereu apar substanţe noi, cu compuşi noi, care nu se regăsesc pe acea listă a substanţelor interzise. În plus, legea nu este destul de dură cu cei care comercializează droguri".

Cât priveşte activitatea poliţiştilor pe linia combaterii consumului şi traficului de droguri, în primele opt luni ale acestui an, poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Galaţi au cercetat pentru trafic și consum de droguri 184 persoane, din care 22 au fost arestate. În plus, informează BCCO, oamenii legii au confiscat peste 8 kg de cannabis, circa 2 kg de substanţe etnobotanice, dar şi 850 de comprimate ecstasy şi 20 de gr de cocaină.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi oferă şi servicii de asistenţă consumatorilor de droguri, în august înregistrându-se cel mai mare număr de beneficiari, respectiv 55. Potrivit şefei Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi, comisar de poliţie Angela Ene, jumătate din aceştia vin la centru obligaţi de lege (decizii ale instanţelor de judecată, date în dosare de deţinere sau trafic de droguri), dar jumătate vin din proprie iniţiativă pentru a primi ajutor. Totodată, pentru combaterea consumului de droguri printre elevi, CPECA Galaţi a derulat în primele 8 luni ale acestui an, 12 programe şi proiecte, beneficiarii direcţi fiind 3.300 de elevi, la care se adaugă 800 de părinţi, 400 de profesori şi alţi 1.700 de membri ai comunităţilor locale, a mai precizat Angela Ene.

Lasă un comentariu